Säätilat

On hyvä sää КРАСИВАЯ ПОГОДА
On huono sää ПЛОХАЯ ПОГОДА
Aurinko paistaa СВЕТИТ СОЛЬНЦЕ
Sataa ИДЁТ ДОЖДЬ
Sataa lunta ИДЁТ СНЕГ
Tuulee ДУЕТ
On kuuma ЖАРКО
On kylmä ХОЛОДНО
Millainen sää on? КАКАЯ ПОГОДА?
On pilvistä ПАСМУРНО

Lataa sanasto

TOIMINNALLISET VINKIT JA LEIKIT:

VIRITTÄYTYMINEN:

Tunnin voi aloittaa tarkastelemalla kyseisen päivän ja lähipäivien säätä omalla paikkakunnalla.

Voidaan puhua säästä ja ilmastosta Venäjällä, joka on hyvin laaja maa ja siksi ilmastokin vaihtelee suuresti. Youtubesta voisi katsoa sen päivän säätiloja muutamissa Venäjän kaupungeissa eri puolilla maata.

 

TOIMINNALLISET VINKIT:

Oppilaat voivat askarrella erivärisistä kartongeista ja papereista eri säätiloja kuvaavia kuvia, joita voidaan sitten jatkossa laittaa tunnin alussa taululle osoittamaan kyseisen päivän säätä. Näin tulee säätiloja kerrattua pitkin vuotta. Askarteluihin voidaan käyttää myös vaikka pumpulipalloja lumeksi ja kullanvärisiä käärepapereita auringoksi ja tähdiksi ja sinisestä silkkipaperista voi leikata suikaleita roikkumaan pahvipilvistä sateeksi jne.

Oppilaiden tekemiä säätila-askarteluja voi käyttää myös kiinnittämällä ne valmiiseen Venäjän karttaan (kartan voi piirtää liidulla, vaikka taululle, jos oikeaa karttaa ei ole) ja oppilaat saavat vuorollaan esittää meteorologia ja tulla kertomaan millaista säätä on tulossa. Hienoa olisi, jos tähän olisi vähän meteorologille sopivaa roolivaatetustakin tarjolla.

Oppilaat voivat askarrella myös iloisenvärisen sateenvarjon kartongista ja tähän voi yhdistää numeroharjoituksen siten että jokainen leikkaa ja liimaa oman sateenvarjonsa päälle haluamansa määrän sadepisaroita. Näitä voidaan sitten laskea ääneen, että kuinka monta pisaraa kunkin oppilaan sateenvarjolla on.

Sääkiekkoaskartelu.

 

PELI-IDEAT:

Sää-liikuntapeli: Askarreltava, sääkuvioilla (sataa, myrskyää, aurinko paistaa, pilvinen, tuulee ja sataa lunta) varusteltu noppa ja kuutta eri liikettä venäjäksi osoittava noppa sekä A4-kokoiset laminoitavat sääkuvat. Sääkuvat asetellaan ulos tai saliin kauas toisistaan. Molempia noppia heitetään yhtä aikaa, toinen noppa kertoo minkä säätilan luo on päästävä ja toinen noppa kertoo millä tavalla liikkuen sinne on mentävä. Oppilaat sanovat sään ääneen ennen kuin saavat luvan lähteä liikkumaan ja etsimään oikeaa kuvaa.   https://www.pre-kpages.com/weather-theme-movement-game/

Muistipeli: Printtaa ja laminoi kaksi kuvapaperia niin saat muistipelin, jossa oppilas saa ottaa löytämänsä parin vain, jos osaa sanoa venäjäksi, millainen sää kuvassa on. Kuvat ovat englanninkieliset, mutta tekstin voi leikata kuvasta pois samalla kun kuvia leikkaa irti toisistaan. https://www.prekinders.com/weather-seasons/

 

LEIKIT:

Pantomiimi: Kukin lapsi esittää jotakin säätilaa ja muut arvaavat

Opettaja sanoo eri säätiloja ja oppilaat esittävät pantomiimina, mitä he sillä säällä haluavat/voivat tehdä esim. lennättää leijaa, ottaa aurinkoa, kulkea kyyryssä, pitää sateenvarjoa.

Corner: Eri nurkkiin viedään eri säätilaa osoittava kortti.

Hatchi Patchi: Kysyjä kysyy aina “Millainen sää on?” ja oppilaat vastaavat eri säätiloja valintansa mukaan, paitsi sitten se oppilas, joka on valittu Hatchi Patchiksi vastaakin “Hatchi Patchi”.

Bang

Kyykkyleikki

Kärpäslätkä

Myrkkysieni

Snatch

Tervapata