Säätilat

On hyvä sää DET ÄR VACKERT VÄDER
On huono sää DET ÄR DÅLIGT VÄDER
Aurinko paistaa SOLEN SKINER
Sataa DET REGNAR
Sataa lunta DET SNÖAR
Tuulee DET BLÅSER
On kuuma DET ÄR VARMT
On kylmä DET ÄR KALLT
Millainen sää on? HUR ÄR VÄDRET?
On pilvistä DET ÄR MOLNIGT

Lataa sanasto

TOIMINNALLISET LINKIT-LEIKIT

VIRITTÄYTYMINEN

Tunti voidaan aloittaa tarkastelemalla kyseisen päivän ja lähipäivien säätä omalla paikkakunnalla.

Seuraavaksi voidaan puhua säästä ja ilmastosta Ruotsissa. Onko joku käynyt maassa ja jo tietoinen siitä, millainen sää voi siellä olla?  Eroaako Ruotsin sää Suomen säästä?

Katsotaan sen päivän säätiedote. Ruotsin sää löytyy hakusanoilla “Väder i Sverige”

TOIMINNALLISET VINKIT

Sääkorttien askartelu:

Oppilaat voivat askarrella erivärisistä kartongeista ja papereista eri säätiloja kuvaavia kuvia, joita voidaan sitten jatkossa laittaa tunnin alussa taululle osoittamaan kyseisen päivän säätä ja näin tulee säätiloja kerrattua pitkin vuotta. Jos oikein haluaa panostaa, voi askarteluihin käyttää myös vaikka pumpulipalloja lumeksi ja kullanvärisiä käärepapereita auringoksi ja tähdiksi ja sinisestä silkkipaperista voi leikata suikaleita roikkumaan pahvipilvistä sateeksi jne.

Oppilaiden tekemiä säätila-askarteluja voi käyttää myös kiinnittämällä ne karttaan (tai kyseisen maan kartan voi piirtää liidulla vaikka taululle, jos oikeaa karttaa ei ole) ja oppilaat saavat vuorollaan esittää meteorologia ja tulla kertomaan millaista säätä on tulossa.

Sateenvarjon askartelu:

Oppilaat voivat askarrella myös iloisenvärisen sateenvarjon kartongista ja tähän voi yhdistää numeroharjoituksen siten että jokainen leikkaa ja liimaa oman sateenvarjonsa päälle haluamansa määrän sadepisaroita. Näitä voidaan sitten laskea ääneen, että kuinka monta pisaraa kunkin oppilaan sateenvarjolla on.

Sääkiekkoaskartelu:

Oppilaat voivat askarrella myös sääkiekon, jossa ympyrä on jaettu erillisiin sektoreihin, joihin kuhunkin piirretään eri sää. Keskelle voi kiinnittää haaraniitillä nuolen, jota pyörittämällä oppilas voi joko ennustaa tulevaa säätä tai laittaa nuolen osoittamaan kyseisen päivän säätä.

 

PELI-IDEAT/ IDEOITA KUVAKORTIEN KÄYTTÖÖN

Sää-liikuntapeli:

Askarrellaan iso noppa, jossa jokaisella sivulla yksi sääkuva (sataa, myrskyää, aurinko paistaa, pilvinen, tuulee ja sataa lunta) ja toinen iso noppa , jossa jokaisella sivulla yksi liike (esim. hiipiminen, hyppely, kävely, jne.). Voidaan pelata myös tavallisilla nopilla. Sovitaan että numero 1 tarkoittaa myrskyä, numero 2 aurinkoista keliä jne ja toisen nopan numero 1 tarkoittaa hyppimistä, 2 hiipimistä jne. Lisäksi tarvitaan A4-kokoiset laminoitavat sääkuvat. Sääkuvat asetellaan ulos tai saliin kauas toisistaan. Molempia noppia heitetään yhtä aikaa, toinen noppa kertoo minkä säätilan luo on päästävä ja toinen noppa kertoo millä tavalla liikkuen sinne on mentävä. Oppilaat sanovat sään ääneen ennen kuin saavat luvan lähteä liikkumaan ja etsimään oikeaa kuvaa.

Muistipeli:

Printataan ja laminoidaan kaksi kuvapaperia niin saadaan muistipelin, jossa oppilas saa ottaa löytämänsä parin vain, jos osaa sanoa ruotsiksi, millainen sää kuvassa on.

LEIKIT

Pantomiimi, kukin lapsi esittää jotakin säätilaa ja muut arvaavat

Opettaja sanoo eri säätiloja ja oppilaat esittävät pantomiimia, mitä he sillä säällä haluavat/voivat tehdä esim. lennättää leijaa, ottaa aurinkoa, kulkea kyyryssä, pitää sateenvarjoa.

Corner
Hatchi Patchi
Bang
Hot ball
Kyykkyleikki
Kärpäslätkä
Myrkkysieni
Snatch
Tervapata

 

LINKKI- JA MUSIIKKIVINKIT (hakusanavinkit)

Käärmeet ja tikapuut: erilaisia pelilautoja

You Tube:

Sång: sol, regn, vind, dimma, åska, moln, snö

Hej vädret här är jag

Hur är vädret idag?

Solen solen är gul