Säätilat

On hyvä sää IT’S FINE WEATHER
On huono sää IT’S BAD WEATHER
Aurinko paistaa IT’S SUNNY
Sataa IT’S RAINING
Sataa lunta IT’S SNOWING
Tuulee IT’S WINDY
On kuuma IT’S HOT
On kylmä IT’S COLD
Millainen sää on? HOW’S THE WEATHER
On pilvistä IT’S CLOUDY

Lataa sanasto

VIRITTÄYTYMINEN:

Tunnin voi aloittaa tarkastelemalla kyseisen päivän ja lähipäivien säätä omalla paikkakunnalla.
Seuraavaksi voi puhua säästä ja ilmastosta ranskankielisissä maassa. Onko joku käynyt Ranskassa tai muualla ja jo tietoinen siitä, millainen sää voi siellä olla?
Katsotaan Youtubesta  sen päivän säätiedote.

Lauletaan Säälauluja Youtubesta.

TOIMINNALLISET VINKIT:

Oppilaat voivat askarrella erivärisistä kartongeista ja papereista eri säätiloja kuvaavia kuvia, joita voidaan sitten jatkossa laittaa tunnin alussa taululle osoittamaan kyseisen päivän säätä ja näin tulee säätiloja kerrattua pitkin vuotta. Jos oikein haluaa panostaa, voi askarteluihin käyttää myös vaikka pumpulipalloja lumeksi ja kullanvärisiä käärepapereita auringoksi ja tähdiksi ja sinisestä silkkipaperista voi leikata suikaleita roikkumaan pahvipilvistä sateeksi jne.

Oppilaiden tekemiä säätila-askarteluja voi käyttää myös kiinnittämällä ne karttaan (tai kyseisen maan kartan voi piirtää liidulla, vaikka taululle, jos oikeaa karttaa ei ole) ja oppilaat saavat vuorollaan esittää meteorologia ja tulla kertomaan millaista säätä on tulossa. Hienoa olisi, jos tähän olisi vähän meteorologille sopivaa roolivaatetustakin tarjolla.

Oppilaat voivat askarrella myös iloisenvärisen sateenvarjon kartongista ja tähän voi yhdistää numeroharjoituksen siten että jokainen leikkaa ja liimaa oman sateenvarjonsa päälle haluamansa määrän sadepisaroita. Näitä voidaan sitten laskea ääneen, että kuinka monta pisaraa kunkin oppilaan sateenvarjolla on.

Sääkiekkoaskartelu: Askarrellaan kartongista 2 kiekkoa, toiseen tehdään sääsymbolit ja päällimmäiseen kiekkoon kolo. Kiekkoa pyöritetään ja harjoitellaan sääsanoja.

PELI-IDEAT:

Sää-liikuntapeli: Askarreltava, sääkuvioilla (sataa, myrskyää, aurinko paistaa, pilvinen, tuulee ja sataa lunta) varusteltu noppa ja kuutta eri liikettä ranskaksi osoittava noppa sekä A4-kokoiset laminoitavat sääkuvat. Sääkuvat asetellaan ulos tai saliin kauas toisistaan. Molempia noppia heitetään yhtä aikaa, toinen noppa kertoo minkä säätilan luo on päästävä ja toinen noppa kertoo millä tavalla liikkuen sinne on mentävä. Oppilaat sanovat sään ääneen ennen kuin saavat luvan lähteä liikkumaan ja etsimään oikeaa kuvaa.

Muistipeli: Printataan ja laminoidaan kaksi kuvapaperia, niin saadaan muistipeli, jossa oppilas saa ottaa löytämänsä parin vain, jos osaa sanoa ranskaksi millainen sää kuvassa on. Kuvat ovat englanninkieliset, mutta tekstin voi leikata kuvasta pois samalla kun kuvia leikkaa irti toisistaan.

LEIKIT:

Pantomiimi, kukin lapsi esittää jotakin säätilaa ja muut arvaavat
Opettaja sanoo eri säätiloja ja oppilaat esittävät pantomiimina, mitä he sillä säällä haluavat/voivat tehdä esim. lennättää leijaa, ottaa aurinkoa, kulkea kyyryssä, pitää sateenvarjoa.
Corner
Hatchi Patchi
Bang.
Kyykkyleikki.
Kärpäslätkä.
Myrkkysieni.
Snatch.
Tervapata.

LINKKI- JA MUSIIKKIVINKIT (hakusanavinkit):

Youtube:

Quel temps fait-il?
La météo
Il pleut…