Säätilat

On hyvä sää HACE BUEN TIEMPO.
On huono sää HACE MAL TIEMPO.
Aurinko paistaa HACE SOL.
Sataa LLUEVE.
Sataa lunta NIEVA.
Tuulee HACE VIENTO.
On kuuma HACE CALOR.
On kylmä HACE FRÍO
Millainen sää on? ¿QUÉ TIEMPO HACE?
On pilvistä ESTÁ NUBLADO.

Lataa sanasto

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa tarkastelemalla kyseisen päivän ja lähipäivien säätä omalla paikkakunnalla.

Seuraavaksi voi puhua säästä ja ilmastosta Espanjassa ja Etelä-Amerikan maissa. Onko joku käynyt näissä maissa ja jo tietoinen siitä, millainen sää voi siellä olla?

Katsokaa YouTubesta autenttinen päivän säätiedote. Espanjan sää löytyy hakusanoilla “El tiempo en España”. Huomioikaa, että Espanjassakin voi olla talvella kylmä, ja jopa lunta! Myöskään Etelä-Amerikan maissa ei ole automaattisesti aina trooppisen kuuma, vaan vuoristossa ja esimerkiksi Chilen eteläosissa on viileää. Kuvakorteissa on värityskuvaksi kuitenkin kaunis aurinkorantakuva palmuineen. Kuva löytyy myös kulttuurisivulta.

YouTubessa on espanjaksi useita eri säälauluja, joilla voi myös esitellä tunnin sanastoa.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat voivat askarrella erivärisistä kartongeista ja papereista eri säätiloja kuvaavia kuvia, joita voidaan sitten jatkossa laittaa tunnin alussa taululle osoittamaan kyseisen päivän säätä ja näin tulee säätiloja kerrattua pitkin vuotta. Jos oikein haluaa panostaa, voi askarteluihin käyttää vaikka pumpulipalloja lumeksi ja kullanvärisiä käärepapereita auringoksi ja tähdiksi ja sinisestä silkkipaperista voi leikata suikaleita roikkumaan pahvipilvistä sateeksi jne.

Oppilaiden tekemiä säätila-askarteluja voi käyttää myös kiinnittämällä ne karttaan (tai kyseisen maan kartan voi piirtää liidulla vaikka taululle, jos oikeaa karttaa ei ole) ja oppilaat saavat vuorollaan esittää meteorologia ja tulla kertomaan millaista säätä on tulossa. Hienoa olisi, jos tähän olisi vähän meteorologille sopivaa roolivaatetustakin tarjolla.

Oppilaat voivat askarrella myös iloisenvärisen sateenvarjon kartongista ja tähän voi yhdistää numeroharjoituksen siten että jokainen leikkaa ja liimaa oman sateenvarjonsa päälle haluamansa määrän sadepisaroita. Näitä voidaan sitten laskea ääneen, että kuinka monta pisaraa kunkin oppilaan sateenvarjolla on.

Sääkiekkoaskartelu.  Oppilaat voivat askarrella myös sääkiekon, jossa ympyrä on jaettu erillisiin sektoreihin, joihin kuhunkin piirretään eri sää. Keskelle voi kiinnittää haaraniitillä nuolen, jota pyörittämällä oppilas voi joko ennustaa tulevaa säätä tai laittaa nuolen osoittamaan kyseisen päivän säätä.

Peli-ideat

Sää-liikuntapeli. Askarreltava, sääkuvioilla (sataa, myrskyää, aurinko paistaa, pilvinen, tuulee ja sataa lunta) varusteltu noppa ja kuutta erilaista liikettä (esim. hiipiminen, kävely, hyppely, jne.) osoittava noppa sekä A4-kokoiset laminoitavat sääkuvat. Sääkuvat asetellaan ulos tai saliin kauas toisistaan. Molempia noppia heitetään yhtä aikaa, toinen noppa kertoo, minkä säätilan luo on päästävä ja toinen noppa kertoo millä tavalla liikkuen sinne on mentävä. Oppilaat sanovat sään ääneen ennen kuin saavat luvan lähteä liikkumaan ja etsimään oikeaa kuvaa. Englanninkielinen versio löytyy osoitteesta:  https://www.pre-kpages.com/weather-theme-movement-game/

Muistipeli. Printtaa ja laminoi kaksi kuvapaperia niin saat muistipelin, jossa oppilas saa ottaa löytämänsä parin vain, jos osaa sanoa espanjaksi, millainen sää kuvassa on. Kuvat ovat englanninkieliset, mutta tekstin voi leikata kuvasta pois samalla kun kuvia leikkaa irti toisistaan. https://www.prekinders.com/weather-seasons/

Käärmeet ja tikapuut. Rekisteröitymällä ilmaiseksi, saa tästä osoitteesta printattua pelilaudan https://en.islcollective.com/english-esl-worksheets/vocabulary/weather/snakes-and-ladders/2755

Leikit

Pantomiimi, kukin lapsi esittää jotakin säätilaa ja muut arvaavat.

Opettaja sanoo eri säätiloja ja oppilaat esittävät pantomiiminä, mitä he sillä säällä haluavat/voivat tehdä esim. lennättää leijaa, ottaa aurinkoa, kulkea kyyryssä, pitää sateenvarjoa.

Corner. (Eri nurkkiin viedään eri säätilaa osoittava kortti.)

Hatchi Patchi. (Kysyjä kysyy aina “Millainen sää on?” ja oppilaat vastaavat eri säätiloja valintansa mukaan, paitsi sitten se oppilas, joka on valittu Hatchi Patchiksi vastaakin “Hatchi Patchi”. )

Bang
Hot ball
Kyykkyleikki
Kärpäslätkä
Myrkkysieni
Snatch
Tervapata

Linkki- ja musiikkivinkit

Youtube:

Que Tiempo Hace hoy?

¿Cómo Está El Clima? | Canciones Infantiles | Super Simple Español

The Weather Song in Spanish / La Canción del Tiempo y el Clima